sábado, 12 de febrero de 2011

La batalla d'Issos - Filoxeno de Eretria

Obra de Roma:
Comentari d'una pintura (Mossaic de la batalla d'Issos)




Fitxa tècnica:

Autor: Filoxeno de Eretria.

País: Va ser un pintor d'Eretria, que va néixer a Grècia al segle IV a.C.

Període: Pertany al Segle IV a.C al període Hel·lenístic.

Època: Segle IV a.C de l'època Hel·lenística.

Localització: Es troba al Museo Arqueológico Nacional de Nápoles.

Mesures: 5,82 · 3,13 metres

Elements tècnics:

Suport i tècnica pictòric: A la pared, en un mur. Hi han diferents tècniques, que són l'Opus tesselatum (de tesseles o petits cubs regulars), l'Opus vermiculatum (les tesseles són esmaltades i hi ha varietat de colors), l'Opus sectile (són tesseles grans de mármols) i finalment, l'Opus signium (paviment llis format a base de pols de maons, teula, etc).

Perspectiva: Aquest mossaic, des de el punt de vista compositiu, té perspectiva en la profunditat o al fons del mossaic, que s'obté per la posició dels plans a la representació: Les armes i els escuts que hi han al terra (primer pla), el cavall de perfil (segon pla) i finalment, les llançes (el tercer pla), que així constitueixen un element de "barrera visual", que a part de que crea profunditat, també remarca al mateix temps el sentit "heroic" de la representació. I també, la perspectiva està feta per a donar una sensació de massa i de volum i transmet un efecte del tot natural a l'escena.

Dibuix, cromatisme, llum: El mossaic de la Batalla d'Issos, el dibuix representa una batalla en la que Alejandro intentava arribar fins a Dario per a capturar-lo o assessinar-lo. El cromatisme del mossaic, no és gaire propi de l'època Hel·lenística del Segle IV a.C. Hi han alguns canvis de tons de color ben fets que creen una millor escena del mossaic.

Composició: En la composició de l'escena, a l'esquerra hi apareix Alejandro que està mirant fixament a en Dario III Codomano, que és el lider dels perses i està situat a la dreta del mossaic envoltat del seu exèrcit i també del d'Alejandro que estan lluitant entre ells.

Elements estil·lístics:

Elements que defineixen l'estil: L'estil del mossaic, forma part de l'estil Clàssic, ja que en l'estil Clàssic, hi apareixen colors apagats, o sigui tristos. I aquest mossaic, tant en el relleu com en el fons els colors que més destaquen són els apagats o els foscos.

Elements iconogràfics:

Tema: Representa una batalla en la que Alejandro intentava arribar fins a on estava Dario per assessinar-lo o capturar-lo. Per tant, el tema és realista.

Descripció: En el mossaic, es veuen com hi han molts lluitadors o soldats lluitant un per a cada exèrcit: un el dels hetairois que són guiats per a Alejandro i mentres els soldats de Dario III Codomano, intenten protegir al seu rei. Tots intenten obtenir la victòria. Els principals personatges d'aquest mossaic, són l'Alejandro i en Dario. l'Alejandro, és el que té un peto en representació d'una medusa, i és el que està iniciant la càrrega montat en el seu cavall "Bucéfalo" i manté la seva mirada al líder dels perses. I a Dario, se'l mostra en el seu carro. Sembla que està donant ordres d'una manera desesperada, ja que vol marxar de la batalla. Té una expressió preocupada en el seu rostre.

Valoració:

Funció: La funció del mossaic, és que té funció àulica, ja que l'emperador Alejandro i els seus soldats van derrotar a tots els enemics perses de l'exèrcit de Dario. I per tant, funció àulica es refereix a que té molt "mèrit", o sigui que és molt poderós Alejandro.

Interpretació o significat: El significat del mossaic, és que l'exèrcit de Dario, intenten escapar-se de la batalla, ja que veuen que no poden guanyar i mentres, l'exèrcit d'Alejandro els intenta liquidar a tots i sobretot, ell té la mirada fixe al lider persa, a Dario III Codomano.

Precedents o fonts d'inspiració: Va ser trobat a Pompeya a la casa del Faune i ara és al Museo Arqueológico Nacional de Nápoles.

Aportacions: Aquest mossaic de la Batalla d'Issos, és una còpia d'una gran pintura grega feta per Filoxeno de Eretria, encara que durant un temps es creia que l'autor era un tal Apeles. I que va ser encarregada pel rei Cassandro a finals del Segle IV a.C. Es diu que l'exemplar, es troba en una de les residències de Pompeia, la casa del Faune. I la famosa còpia, mostra la victòria d'Alejandro Magno contra el rei dels perses Dario, i el triomf del macedoni a aquesta batalla, li va "obrir les portes" a la conquesta d'Àsia.

Webgrafia:

http://es.wikipedia.org/wiki/Mosaico_de_Issos

http://www.artecreha.com/Miradas_CREHA/mosaico-de-la-batalla-de-isos.html

http://www.pedrocolmenero.es/home/historia-del-arte/arte-griego-1/mosaico-de-la-batalla-de-issos

Marc Sirvent Dalmau

No hay comentarios:

Publicar un comentario