martes, 15 de febrero de 2011

Comentari de l'escultura "Cristo Velato"


FITXA TÈCNICA:
-AUTOR : Giuseppe Sanmartino
-PAÍS : Itàlia ( Nàpols )
-PERÍODE : 1753 ( s. XVIII )
-ÈPOCA : Barroca
-LOCALITZACIÓ: Capella Sansevero, edifici situat a Via Francesco De a Nàpols.
-MESURES: ---


ELEMENTS TÈCNICS:
-MATERIAL: Marbre
-TIPUS ESCULTURA: Estàtua
-POSICIÓ: Jeient
-TEXTURA: Polida


ELEMENTS ESTILÍSTICS:
-ELEMENTS QUE DEFINEIXEN L’ESTIL: És una escultura barroca, segueix un estil similar a l'art del Renaixement. Utilitza un tema religiós, amb la realització de retaules per a esglésies i imatges per a les processons. L’obra és realista, amb molts detalls i aconsegueix imatges cares demacrades, ferides obertes, signes de dolor i patiment, etc.


ELEMENTS ICONOGRÀFICS:
-TEMA: Religiós (Jesucrist mort i cobert per un vel)
-DESCRIPCIÓ: Es tracta d’una joia del barroc, ja que està fet a partir d’un sol bloc de marbre. El cadàver de jesucrist reposa sobre un “matalàs”, dos coixins li sostenen el cap que li cau cap a la dreta d’una manera dramàtica. Tot el cos està cobert per un finíssim vel anoment Síndone o el Llençol Sant. Té un munt de detalls: la perfecta representació del vel amb plecs i respectant en tot moment la forma del cos del crist, launa regularitat de les proporcions de tot el cos, uns peus molt ben definits, les arrugues dels coixins i del matalàs, etc. Destaquen detalls com la vena inflada de la front, le perforació dels claus en els peus i mans, les cames lleugerament arqueades, etc. Al costat dret dels peus de Jesucrits trobem la corona d’espines i els claus que duia quan el van clavar a la creu, i les tenalles que van fer servir, un cop mort, per treure-li els claus.


VALORACIÓ:
-FUNCIÓ: Encàrrec del famós científic i alquimista, Raimondo di Sangro, príncep de San Severo.
-INTERPRETACIÓ o SIGNIFICAT: La mort de Jesucrit simbolitza el patiment i el drama que va sofrir crist pel destí de tota la humanitat.
-PRECEDENTS o FONTS D'INSPIRACIÓ: Giuseppe es va inspirar en la Passió de Crist i en un model anterior fet en terracota per un altre autor italià.
-APORTACIONS: Sanmartino va impressionar a molts escultors per la seva tècnica de treballar el marbre, ja que dóna un realisme i una bellesa que fan d’aquesta obra, una autèntica obra d’art. Per exemple; Antonio Canova, un dels seus admiradors, va voler adquirir aquesta obra, i també es va inspirar per fer les seves pròpies escultures.


-----
Webgrafia:
http://aprendersociales.blogspot.com/2008/04/cristo-velado.html
http://www.museosansevero.it/cappellasansevero/cristovelato.html
http://it.wikipedia.org/wiki/Cristo_velato
*Vaig buscar a la biblioteca de Cardedeu i en algunes enciclopèdies virtuals i no vaig trobar informació.
-----


Marta Mercadal

No hay comentarios:

Publicar un comentario